Briós
- 1/2 kg liszt
- 3-4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás sárgája
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- csipet só
Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, a tejben előzöleg feloldunk 2 dkg porcukrot.
A lisztben elkeverjük a maradék porcukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a felfuttatot élesztőt. A maradék tejben felolvasztjuk a margarint és félkemény tésztát dagasztunk. Letakarva 1/2 órát pihentetjük.
Pihentetés után 12 részre osztjuk a tésztát. Egyenként kisodorjuk a darabokat, háromfelé vágjuk és összefonjuk őket. A fonatok két végét aláhajtjuk. Kivajazott tepsibe helyezzük és 1 órát pihentetjük őket.
Pihentetés után tojással lekenjük, kevés kristálycukorral megszórjuk és szép pirosra sütjük.
Reggelire, vagy gyerekeknek tízóraira is kiváló péksütemény.
Az én gyermekem kettévágja és vajjal, lekvárral megkenve fogyasztja.