Halászlé ( ahogy a Bodrog partján készítik )
Vízparton nőttem fel, és nálunk ne volt ritka ha hal került az asztalra.
Nem nehéz a halászlé elkészítése, csak egy kicsit macerás a passzírozás miatt. De megéri!!
Az alapléhez kb. 2 kilogramm vegyes halat vegyünk- ponty farok és fej ( a többi része finom a kész levesbe belefőzve) , keszeg, kárász.
A halat megpucoljuk, jól megmossuk.
2 nagyobb fej hagymát kockára vágunk és bő zsírban ( vagy olajon ) megfonnyasztjuk. 2 teáskanál pirospaprikát teszünk bele ( mintha pörköltöt készítenénk ) és belerakjuk a haldarabokat. Felengedjük annyi vízzel ami ellepi a halat. Teszünk még bele 1 zöldpaprikát, 1-2 kisebb paradicsomot, sózom, borsozom izlés szerint.
Ha felfőtt teszünk bele 5-6 halászlékockát ( nem szentségtörés, finom ízt ad a levesnek és kicsit sűríti is ), ízlés szerint csípőspaprikát. Kavargatni kell, nehogy lekapjon a hal. 2 nagyobb burgonyát megtisztítunk és kisebb kockákra vágjuk. Ezt is a leveshez adjuk és addig főzzük, míg a halhús le nem válik a halcsontról.
Most jön a macera része.
A nagyobb halcsontokat kivesszük a levesből, a többi levest pedig szűrő segítségével átpasszírozzuk. Passzírozás közben a szűrőt forrásban lévő vízzel öblögetjük, hogy a halhús lemosodjon róla, hisz az adja meg a levesünk sűrűségét.
Ha kész a passzírozás, akkor a levest újból felforraljuk, ha kell még ízesítjuk sóval, borssal. A maradék ponty szeleteket érdemes külön főzni. Vagyis a kész levesből vegyünk ki egy másik edénybe és abban főzzük ki a szeleteket.
Jó étvágyat!
Ha valaki egy kis változatosságra vágyik, vagy már unja a sima halászlevet próbálja ki a korhely változatát. Állítólag másnaposságra is kíváló.
A korhelyhalászlé készítése:
A kész halászlét megfelezzük ( hátha valaki nem szeretné kipróbálni az újdonságot ), az egyik felébe 5-6 darab babérlevelet és egy jó evőkanálnyi mustárt teszünk. A levest felfőzzük. Tálaláskor minden tányérba teszünk 2-3 karika citromot és egy kevés tejfölt, erre merjük rá a forró levest.
Érdemes kipróbálni, magam részéről jobban szeretem, mint a sima halászlevet.