Csöröge fánk ( ahogy én készítem)
Még középiskolás voltam, mikor először próbáltam csörögét sütni. Nem volt egy nagy élmény, bár a szüleim és testvérem, rám való tekintettel, hősiesen gyűrték lefelé. Száraz lett és tényleg csörgött, ha kettő összeért a tányéron. Egy szóval nem lett igazán jó .
Aztán az egyik ismerősöm adott egy receptet, mely kisebb változtatásokkal ugyan, de bekerült kedvenc receptjeim gyűjteményébe. Igazán finom omlós tészta lett belőle. És még mérleg sem kell hozzá!
Hozzávalók:
3/4 csésze margarin
3/4 csésze cukor
4 tojás
1 és 1/2 csésze író , ha nem kaptok írót nem kell kétségbe esni, tökéletesen megfelel a natúr joghurt vagy kefír.
6 csésze liszt
2 evőkanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
2 csomag vanilia cukor
Ezt az egészet összegyúrjuk, kinyújtjuk ( ne túl vastagra, mert sütés közben megdagad ) és derelyemetsző segítségével helyes kis csörögéket készítünk belőle. Bő, forró olajban kell sütni, porcukorral meghintve tálalni.
Ha valaki úgy gondolja, hogy nem elég kreatív a csöröge eredeti formájához, akkor sincs semmi gond. Nem kell hozzá más, csak egy linzerkarikaszaggató ( a lyukas közepű ) és máris mehetnek a kis fánkocskák az olajba. Hasonló lesz a formája, mint amit az amerikai filmekben a rendőrök esznek két helyszínelés között.
Jó étvágyat!
Diós rácsos
Tészta hozzávalói:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liga margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 dl. tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk és hideg helyen kb. 1/2 órát pihentetjük.
Töltelék:
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 csomag vanilia
- 15 dkg darált dió
A tojások sárgáját a cukorral és a vaniliával habosra kavarjuk, hozzáadjuk a darált diót és a tojásfehérje felvert habját.
A tésztát kétfelé osztjuk. Egyik felét tepsibe nyújtjuk, megkenjuk lekvárral
( bármilyen lekvár jó hozzá, kivéve a szilvát ) és rásimítjuk a tölteléket. A tészta másik feléből vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. Tojássárgájával megkenjük és kb. 175 fokos sütőben készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.